Sukces restauracji. Od czego zależy?

Sukces restauracji. Od czego zależy?

usługi

Według wielu ekspertów, aby restauracja odniosła sukces, muszą być spełnione dwa warunki. To oczywiście odpowiedni smak oferowanych potraw, a także widzialna i ogólna czystość oraz higiena. Jednak wtajemniczeni czasami wspominają też o jeszcze jednym ważnym aspekcie, który przez wielu właścicieli restauracji bywa nieco lekceważony. Chodzi o menu.

Reklama

Wchodząc do restauracji, nie znamy często smaku tutejszych potraw. Kierować się możemy reklamą, opiniami znajomych, czy informacjami znalezionymi w Internecie, realnie jednak aby dowiedzieć się, czy jedzenie w danym punkcie gastronomicznym nam smakuje, musimy skorzystać z usług lokalu. To, co może nas zniechęcić na wstępie to ogólny wystrój lokalu i widoczny na oko brud oraz źle zredagowane i nieczytelne menu.

Menu

Jako właściciel restauracji musimy mieć bowiem świadomość, że to właśnie menu jest często pierwszym elementem naszego lokalu, z jakim goście mają styczność. Jeśli nie będzie zatem odpowiednio zredagowane i estetyczne, to możemy już na wstępie stracić klienta, który na bazie tylko tego elementu będzie przypuszczał o smaku potraw w lokalu. Menu jest nie tylko wizytówką lokalu, jest także jednym z głównych elementów wpływających na wybór dań przez klienta.

Menu musi robić wrażenie w zakresie estetyki. Powinno być schludne oraz przejrzyste. Niedopuszczalne są wszelkie zabrudzenia, zagięcia czy złamania. Menu nie może się lepić od brudu czy być tłuste. Klient powinien odczuwać zadowolenie już przy samym pierwszym kontakcie z kartą dań. Pamiętać też musimy, że wielkość karty, sposób rozmieszczenia pozycji, jak również sama ilość oraz opis oferowanych potraw powinny ułatwiać klientowi dokonanie wyboru. Dlatego zazwyczaj stosowanym rozwiązaniem jest podział karty na odrębne sekcje. Pozwala to na uzyskanie lepszej czytelności karty dań i łatwiejsze dokonanie wyboru przez klienta. Poszczególne dania, należące do innej kategorii, powinny być też wyraźnie oddzielone od siebie choćby widocznymi nagłówkami.

Menu powinno też zachować odpowiednie kolejności. Na samym początku karty znajdą się zatem przekąski zimne. Potem przekąski gorące oraz dania, które są szczególnie polecane w tym właśnie dniu. Kolejny dział to zupy, dania rybne, dania z mięsa, drobiu, dziczyzny, wegetariańskie, dodatki do dań głównych, desery oraz napoje gorące i chłodzące.

Ceny

Bardzo ważna jest też kolejność w zakresie ceny. Menu pod tym względem powinno być uporządkowane w kolejności od najtańszego dania do najdroższego. W tej samej formule układamy też wszelkie alkohole, jeśli takowe są w naszym lokalu. Nie wolno nam też zapomnieć o gramaturze dań.

Wszystkie informacje powinny zostać wydrukowane na tyle czytelnie, żeby żaden klient nie miał problemu z ich przeczytaniem. Dobrym pomysłem jest zastosowanie pewnych nowości czy wykorzystanie nieco ekstrawaganckiej czcionki lub papieru. Możemy też zaskoczyć klientów niebanalną grafiką. Warunek jest jeden. Nie możemy mieć tutaj do czynienia z przerostem formy nad treścią. Najważniejsza jest informacja, jaką jest sama karta dań.

Artykuł został przygotowany we współpracy z restauracjanadpotokiem.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o