Ewa gotuje pysznie

Ewa gotuje pysznie

Warto przeczytać

Społeczeństwo w rozwiniętych krajach cechuje się konsumpcjonizmem i wygodą. Żyjemy do tego intensywnie, ciężko pracujemy, mamy coraz mniej czasu dla siebie i rodziny. Wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie świadomość wpływu żywności na nasze zdrowie. Czy to z mody, czy coraz większej świadomości oddziaływania żywności na nasze zdrowie i życie. Zwracamy coraz większą uwagę na to co, kiedy i gdzie jemy. Warto poświęcić chwilę wolnego czasu na przygotowanie pysznej, zdrowej i smacznej potrawy, mówi blogerka Ewa gotuje. Dalsza część artykułu zachęci Was do gotowania domowych obiadów i pieczenia pysznych ciast. W kuchni spędzimy miło i rodzinnie popołudnie po pracy. Efektem będą pyszne i zdrowe potrawy kulinarne.

Zapewne wielokrotnie próbowaliście ciast kupowanych w piekarniach czy supermarketach. Co je łączy? Smak, a właściwie brak smaku, są wręcz niejadalne. Nawet nie chcę wiedzieć jaki mają skład. Zapewne same chemiczne ulepszacze, a zamiast masła margaryna. Podobnie ma się sprawa kupnych tortów, które po jednym kęsie stają w gardle. Trochę lepiej wygląda sprawa obiadów w barach i restauracjach. Każdy z nas ma kilka ulubionych miejsc gdzie może smacznie zjeść. Pozostaje tylko pytanie na ile są to naturalne produkty, nie nafaszerowane konserwantami. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na koszt takich posiłków. Pozostaje nam na co dzień gotować w domu, a z obiadów poza domem korzystać od czasu do czasu. Na przykład podczas uczczenia sukcesu zawodowego, urodzin czy pobytu na urlopie. Dobrą praktyką i profilaktyką zdrowotną jest spożywanie posiłków poza domem nie częściej niż raz w miesiącu.

Jak zacząć gotować i piec domowe ciasta?

Ewa gotuje pysznie

Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta. Z pomocą przychodzą nasze mamy i babcie, które są świetnymi gospodyniami domowymi. Znają sprawdzone, domowe przepisy kulinarne wśród których znajdą się zupy, drugie dania, sałatki i desery. Nic tak nie smakuje jak obiad czy ciasto u mamy. Dlatego najrozsądniej jest korzystać z wiedzy i umiejętności naszych mam i babć. One też od razu nie były mistrzyniami w przygotowywaniu posiłków dla rodziny. Ta umiejętność przychodzi z czasem. Warto być cierpliwym i pod czujnym okiem starszej, doświadczonej osoby próbować swoich sił w kuchni. Zaczynamy od prostych zup, drugich dań. Następnie uczymy się trudniejszych potraw chociażby takich jak pyzy zwane też kartaczami. Tak samo jest z ciastami. Zaczynamy od prostych ciast bez pieczenia, by później przejść do trudniejszych biszkoptów i wielkanocnych mazurków. Na początku sztuka kulinarna wydaje się skomplikowana i pracochłonna. Już po pierwszych lekcjach stwierdzimy, że większość potraw przygotowuje się podobnie, a po wstawieniu ciasta czy obiadu do rozgrzanego piekarnika całą reszta robi się sama. Nam pozostaje tylko wyjąć potrawę i cieszyć się smakiem i zapachem domowego obiadu, smacznej sałatki czy surówki oraz domowym ciastem na deser lub podwieczorek. Nieoceniona jest także satysfakcja z dobrze wykonanej pracy. Czas spędzony w kuchni może być doskonałym pretekstem, by wspólnie spędzić czas z rodziną.

Co zrobić jak w naszym domu rodzinnym nie było dobrych praktyk kulinarnych?
Nie każdy miał szczęście dorastać w rodzinnym domu, gdzie mama przygotowywała codzienne potrawy. Czasem obowiązki zawodowe powodowały, że na stole gościły gotowe przetworzone dania obiadowe, a pyszne ciasta jedliśmy u cioci na imieninach. Mogło się także zdarzyć, że nasza mama nie miała talentu lub po prostu ochoty na przygotowywanie posiłków. Co więc robić, jeśli w naszym domu rodzinnym nie było dobrych praktyk kulinarnych? Z pomocą przychodzą portale i blogi kulinarne takie jak Ewa gotuje oraz tradycyjne książki kucharskie. Z ich pomocą nauczymy się gotować smaczne zupy, drugie dania. Przygotujemy surówki i kompoty do obiadu. Dowiemy się jak zrobić przetwory na zimę do słoika, tak by zawsze mieć pod ręką zdrowe owoce i warzywa. Nauczymy się wypiekać pyszne ciasta i torty na biszkopcie. Należy też pamiętać o oszczędnościach dla portfela, o których w dalszej części artykułu.

Koszty domowych i poza domowych potraw.
Przeciętny, domowy obiad dla czteroosobowej rodziny oscyluje w granicy 20 zł. Taki sam obiad w barze kosztuje od 100 do 150 zł. Natomiast wizyta w restauracji to wydatek od 200 zł wzwyż. Pomnóżmy sobie różnicę przez trzydzieści dni w miesiącu. Otrzymamy oszczędności rzędu 2.400zł – 5.400 zł miesięcznie. Rocznie kwota wzrasta do 28.800 zł – 64.800 zł. Tyle warta jest praca wykonywana przez gospodynię domową.

Subscribe
Powiadom o
guest
daj ocenę
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments