Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze Obecne W Rybach

Pozostałe

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obowiązujące W Rybach Świeże ryby – często te tłuste i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale same hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy również inne składniki odżywcze. Jakie z nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, dostarczając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Obowiązujące W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze popularniejszej otwartości na ostatnie smaki, a też rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest stale małe. Statystyczny Polak zjada ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich wartość zdrową i prozdrowotną. Jakie elementy można odkryć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich ważne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Robienie tych kontaktów na organizm dobry istnieje nie do przecenienia: rozpocząwszy od dobrego wpływu na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej godzi się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze start w procesach regeneracyjnych),
selen (jest robienie antyoksydacyjne i dba komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre funkcjonowanie tarczycy),
fluor (myśli o stan kośćca i rozwija zęby).
I w mięsie ryb ważne są witaminy: A, E i C. Czyni ono więcej bogate źródło witaminy D, jaka stanowi szczególnie aktualna w utrzymaniu homeostazy organizmu, pamięta o jego trwałość i bierze związek z obowiązującą funkcją układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb odznacza się wysoką ilością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a przez niego niewytwarzanych. Określają się wysoką strawnością oraz są brane w prawie 90%. Stanowi wtedy dobry wpływ na międzynarodowy stan odżywienia organizmu – a przy tym płaci budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

0 0 votes
daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments