Kawa sklep Maszewo

Pozostałe

Kawa – kultura, zapach i symbol

Matką i prekursorem wykorzystywania owoców kawy i zmieniania ich na indywidualny z najciekawszych napojów dzisiejszych czasów jest pierwsza i wschodnia Afryka oraz Półwysep Somalijski. To tam rozpoczęła się idea i sztuka picia kawy, jaka z okresem opanowała niemalże cały świat. W bieżących czasach stosowana stanowi nie tylko ze względu na jej wykonanie. Jej symbol oraz jest nowy w społeczeństwie i stosowany w przeróżnych dziedzinach życia: w powszechnym użyciu, w literaturze, sztuce, teatrze, muzyce, pielęgnacji ciała, aromaterapii, a nawet jak materiał leczniczy.

Kawa sklep Płoty

Historia powstania kawy jest wiele legend, sama z nich nosi korzenie arabskie i wspomina o pasterzu imieniem Kaldi, który poznałeś i rozpowszechnił zastosowanie owoców kawy dzięki obserwacji zachowania swojego stada owiec, jakie je jadło. Kawa w kulturze arabskiej szczególnie odcisnęła swoje piętno ze względu na prosty zakaz konsumpcji alkoholu. W zamian za to muzułmanie bardzo chętnie korzystają a po ten czarny napój, który podobnie jak alkohol jest działanie pobudzające. Nic więc dziwnego, że arabskie „kahva” oznacza siłę oraz brak zmęczenia.

zamów kuriera Expres poczta

Kawa sklep Płoty

Z początku XV wieku, kiedy kawa zaczęła opanowywać kubki smakowe społeczeństwa państw arabskich, poprzez otworzenia pierwszej kawiarni w 1645 roku w Wenecji, aż do dzisiaj kawa nie wydaje na pozycji. Aktualnie stosowana stanowi w mało każdym przyulicznym pubie, restauracji lub barze. Jest widoczna we pełnych, nawet najmniejszych sklepach, ta w grupy domów oraz pita regularnie przez 80% ludności na wszelkim świecie.
Kawa sklep Płoty

Eksperymenty ze smakiem, czyli poznawanie kawy na nowo

Wraz z dużym skokiem popularności kawy na świecie, pojawiały się nowe pomysły na rodzaje jej picia oraz pozyskiwania z niej wyjątkowych, urozmaiconych smaków. Zaczęto rozpoznawać i odróżniać z siebie aromat poszczególnych ziaren kawy, co w skutku doprowadziło do wyszczególnienia konkretnych jakości i nazw. Aktualnie przechodząc do sklepu użytkownicy posiadają okazji wyboru ulubionego aromatu, kawy przykładowo mogą wynosić w sobie nutę smaku owocowego, orzechowego czy korzennego.

W Polsce drinku z największych sposobów przyrządzania kawy ziarnistej jest własnoręczne prowadzenie jej w młynku lub skorzystanie z propozycji zmielenia wybranych ziaren w biznesach stacjonarnych. Najprostszym sposobem zaparzenia zmielonej kawy jest swoje zalanie jej dość dawce wrzątkiem. Bardzo często poleca się również tzw. kawiarkę czy zaparzacz. Współcześnie jeszcze bardzo smakoszy kawy kwalifikuje się jednak na zakup ekspresu, który dzięki funkcji mielenia ziaren ogranicza czas przygotowywania napojów, zachowując jednocześnie aromat ziaren na dłużej. Kawa z ekspresu jest wówczas aktualnie najlepszym wyjściem, wykorzystywanym w jakiejkolwiek dobrze prosperującej kawiarni, restauracji czy palarni.
Kawa sklep Płoty

Kawę na startu jej rozpowszechniania piło się w prostej czystej postaci „czarną” bez jakichkolwiek dodatków. Tylko w późniejszych latach ludzie rozpoczęli eksperymenty z modyfikacją smaku kawy i rozpoczęliśmy dodawać do niej mleko, śmietankę czy cukier. Dzięki czemu powstało wiele różnych sposobów kawy, popularne latte, cappuccino czy macchiato, szczególnie chętnie pijane we Francji lub we Włoszech.

Tajemnice palarni kawy

Proces tworzenia kawy zaczyna się od wyhodowania najlepszych jakościowo także daleko aromatycznych owoców kawowca. W podobnym czasie wzrostu są one oszczędzane i dostarczane w wygodnych warunkach tylko do palarni kawy. Najbardziej aromatyczna i najdroższa w walory smakowe kawa więc ta świeżo palona, z tegoż powodu do procesu palenia dochodzi dopiero w ostatnich krajach sprzedaży, dzięki czemu ziarna zachowują świeżość i aromat wpadając w dłonie konsumentów.

Kawa sklep Płoty

Profesjonalne palarnie kawy wyposażone są w profesjonalne piece, które podawane są przez lekarzy, tzw. roasterów. To oni są odpowiedzialni za rodzaj, intensywność aromatu oraz dodatku ziaren. Za pomocą odpowiedniej cyrkulacji temperatury, która wykonywa nawet 250 stopni oraz dobrej długości wypalania mogą dokonać konkretne odmiany kawy o innych zadaniach i walorach smakowych. Szczególnie istotnym etapem obróbki ziaren kawy jest ponad odpowiednie schłodzenie ich po opuszczeniu pieca. Są one schładzane przez zimną matę, która zapobiega dalszemu nagrzewaniu się i spalaniu ziaren, co mogłoby w skutku wpłynąć na zbyt wysoką gorycz smaku kawy.

Kawa sklep Płoty

Zobacz również Najlepsza Palarnia kawy w Polsce

Subscribe
Powiadom o
guest
daj ocenę
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments