Podwyżki cen żywności o 3-4 procent

Finanse osobiste Wiadomości

Obecnie ceny żywności nie zachwycają, gdyż o podwyżkach słyszy się w już zasadzie wszędzie. Jedyną bolączką jest więc brak podwyżki stałej pensji, które z pewnością była by miła niespodzianką dla każdego z nas. Niestety, ale ostatnie wiadomości nie szczędzą nam pozytywnych prognoz na temat cen żywności w tym roku, które wedle przewidywań dla klienta detalicznego maja wzrosnąć średnio o 3-4 procent – mają być więc wyższe niż w analogicznym okresie w 2011 roku, przekonuje o tym Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wzrost cen w drugim kwartale bieżącego roku podyktowany będzie przede wszystkim zwiększonym popytem na czas organizacji przez nasz kraj mistrzostw Euro 2012. Oznacza to więc, że sezonowy spadek cen żywności może być o wiele mniejszy, niż miało to miejsce rok wcześniej. Raport sugeruje jeszcze że pod koniec pierwszego półrocza ceny żywności mogą być prawie o 5 procent wyższe niż w grudniu 2011 roku. Można jednak spodziewać się że w ostatnim czwartym kwartale 2012 roku wzrost cen będzie dużo wolniejszy, niż możemy odczuć to teraz – spowodowane będzie to prawdopodobnie przez zmniejszenie popytu zewnętrznego oraz mocniejszej waluty. Prawdopodobnie będzie to także zależeć od cen surowców rolnych na rynkach światowych, które w ciągu całego roku mają zaliczyć niewielkie, mało znaczące wzrosty.

Sytuacja może zmienić się z dnia na dzień, a największym problemem wydaje się zaostrzenie kryzysu zadłużeniowego, co będzie wyraźnym pogorszeniem wzrostu za granicą. Przez tego typu działanie złoty może stracić na wartości, a to tym samym przyspieszy dalszą dynamikę odpowiedzialną za wzrost cen żywności. Eksperci są przekonani że konsumpcja żywności w Polsce spadnie. Z całą pewnością zjemy mniej wieprzowiny, wołowiny, ryb czy jaj. Obniżymy także spożycie produktów zbożowych oraz ziemniaków. Na wzrost konsumpcji mogą liczyć jedynie tłuszcze roślinne oraz mięso drobiowe, a także w przypadku mniejszych zbiorów warzywa i owoce.

0 0 votes
daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments