PE martwi się o jakość i bezpieczeństwo sprzedawanego w Europie mięsa – chce specjalnych oznaczeń

Niektórzy mogą obwiniać Unię Europejską za to, że jest nieefektywna, a przynajmniej nie tam, gdzie być powinna. Prawdą jest natomiast to, że jej efektywność z roku na rok staje się coraz większa, choć nie brakuje sytuacji komicznych, czy wręcz absurdalnych. Droga do sukcesu jest jednak długa, choć z każdym rokiem przekonuje się (osobiście), że mimo […]

Continue Reading

Światowe ceny żywności są na stabilnym poziomie

Wygląda na to, że światowe ceny żywności utrzymują się na dość stabilnym poziomie, choć w ostatnim czasie mogliśmy oglądać lekką tendencję spadkową w przypadku indeksu cen żywności FAO w październiku 2012 roku. W lutym jego wartość spadła blisko 0,12 procent – w styczniu było to 0,2 procent – na co największy wpływ miały spadki cen […]

Continue Reading
wieprzowina

Kolejny hit eksportowy kraju – wieprzowina

Wygląda więc na to że nie tylko tytoń, alkohol i inne używki są naszym hitem eksportowym, gdyż do grona zaszczytnych produktów, których coraz więcej wysyłamy za granicę, dostało się mięso wieprzowe. Z informacji podanych przez Fundację Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) wzrost wyeksportowanego mięsa wzrósł blisko o 32 procent, porównując sytuację z rokiem 2010. W […]

Continue Reading