PE martwi się o jakość i bezpieczeństwo sprzedawanego w Europie mięsa – chce specjalnych oznaczeń

Niektórzy mogą obwiniać Unię Europejską za to, że jest nieefektywna, a przynajmniej nie tam, gdzie być powinna. Prawdą jest natomiast to, że jej efektywność z roku na rok staje się coraz większa, choć nie brakuje sytuacji komicznych, czy wręcz absurdalnych. Droga do sukcesu jest jednak długa, choć z każdym rokiem przekonuje się (osobiście), że mimo […]

Continue Reading

Rosyjskie embargo uderzy w rynek pracy w Polsce?

Wszystko wskazuje na to, że rosyjskie embargo na mięso z Polski uderzy w nasz rynek pracy i nie będzie to zbyt miłe „spotkanie”. Tysiące niesprzedanych produktów z mięsa, które zwykle trafiało na rynek wschodni, w tej chwili znajduje się w polskich halach, a chętnych na nie brak. Firmy, które żyły jedynie z sprzedaży mięsa na […]

Continue Reading

Wielka Brytania wprowadzi nowe etykiety na produkty mięsne?

Wygląda na to, że Wielka Brytania zamierza wprowadzić nowe etykiety na niektóre rodzaje produktów mięsnych. Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarii (BVA) chciałoby, by mięso koszerne oraz halal były dodatkowo etykietowane. Dlaczego stowarzyszenie chce zdecydować się na taki krok? Głównym powodem jest niewiedza klienta, który tak naprawdę nie ma pewności co do kupowanego mięsa. Może więc zostać w […]

Continue Reading

Kryzys we Włoszech zmusza obywateli do jedzenia mniej mięsa

Niewątpliwie bardzo ciężko wyobrazić sobie sytuację w której dany kraj radykalnie zmienia swoje warunki żywieniowe, nawet jeśli dodamy do tego fakt podjęcia działań antykryzysowych. Niestety ale życie nie jest bajką, a nawyki da się zmienić – choć często musi to być pod wpływem dużego impulsu. W kryzysowej sytuacji nie tylko finansowej, ale i gospodarczej są […]

Continue Reading
wieprzowina

Kolejny hit eksportowy kraju – wieprzowina

Wygląda więc na to że nie tylko tytoń, alkohol i inne używki są naszym hitem eksportowym, gdyż do grona zaszczytnych produktów, których coraz więcej wysyłamy za granicę, dostało się mięso wieprzowe. Z informacji podanych przez Fundację Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) wzrost wyeksportowanego mięsa wzrósł blisko o 32 procent, porównując sytuację z rokiem 2010. W […]

Continue Reading