Jak poznać czy mięso i wędliny są dobrej jakości?

W jaki sposób kupować wędliny oraz mięso? Na co zwracać szczególną uwagę? O czym powinniśmy pamiętać? Sprawdźcie kilka istotnych informacji oraz wskazówek, które pomogą wam wybierać odpowiedniej jakości produkty.

 

W sklepach znajdziemy ogromny wybór mięsa oraz wędlin różnych producentów, jednak skąd mamy mieć pewność, że posiadają one odpowiednią jakość. Niestety bardzo często popełniamy błędy i wybieramy produkty, które posiadają dużą ilość składników, które tak naprawdę tylko szkodzą naszemu zdrowiu. Należy dobrze przyglądać się wszystkim kupowanym produktom oraz czytać etykiety. Jeśli robimy zakupy w sklepie mięsnym możemy dowiedzieć się skąd dowożone jest mięso itp.

Musimy zwracać uwagę na wygląd poszczególnych produktów, a przy tym czytać etykiety. Bardzo często okazuje się, że w danym produkcie nie znajduje się zbyt wiele procent mięsa, co oznacza, że składa się on z konserwantów, ulepszaczy oraz niewartościowych odpadków mięsnych. Zwracajmy także uwagę na wygląd oraz konsystencję poszczególnych wędlin czy mięs, szczególnie jeśli kupujemy je na stoiskach mięsnych. To bardzo ważna kwestia jeśli decydujemy się na produkty mięsne podczas różnego rodzaju uroczystości. W przypadku wesela bardzo popularny okazuje się wiejski stół, na którym powinny znaleźć się wyłącznie swojskie, tradycyjne wyroby.

Czego unikać?

Przede wszystkim zacznijmy od czytania etykiet. Pakowane wędliny bardzo często mogą okazać się produktem, który tak naprawdę tylko wyglądem przypomina prawdziwą wędlinę. Najistotniejsza jest ilość procentowa mięsa. Powinna ona być jak najwyższa. Niestety na sklepowych półkach często możemy znaleźć możemy znaleźć tzw. produkty wysokowydajne, co oznacza, że znajdują się w nich substancje ”pompujące”, które pozwalają zwiększać objętość. Jest to zazwyczaj woda, konserwanty oraz sól. Unikajmy zatem wędlin, które posiadają oznaczenia typu E-450.

Zrezygnujmy również z produktów, które posiadają oznaczenie MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. To również jeden z wypełniaczy, który uzupełnia objętość. Niestety często nie mamy pewności co znalazło się w składzie zmielone mięsa . Poza tym wszelkie ”odpadki” nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych, które z korzyścią wpływałyby na nasz organizm.

Unikajmy kupowania tanich wędlin. Niestety w tym przypadku jakość jest zależna od ceny. Za dobrą wędlinę płacimy mniej więcej 25 zł za kilogram. Niższe ceny świadczą o tym, że produkt jest wypełniony konserwantami i różnymi dodatkami. Oczywiście nie stanowi to warunku. Zdarza się także, że droższe wędliny mogą nie stanowić idealnej jakości. Wszystko należy odpowiednio sprawdzić.

Jak powinna wyglądać wędlina?

Niezależnie czy kupujemy wędlinę w opakowaniu czy bezpośrednio u sprzedawcy powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim liczy się kolor, zapach oraz ogólny wygląd danego produkty. Wędlina nie powinna posiadać żadnego połysku. W przypadku różnych rodzajów mięs kolor powinien być wyrazisty.

Ważny jest również zapach. Mięso i wędliny nie powinny posiadać kwaskowego aromatu, ponieważ może to wskazywać na dodatek dużej ilości konserwantów oraz ulepszaczy. Pamiętajmy również o tym, że wędlina nie może być zbyt mocno wilgotna – może to świadczyć o dużej ilości konserwantów lub o tym, że wędlina po prostu zaczyna się psuć.

 

Więcej informacji
Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o